Köket är hemmets hjärta, säger många. Att byta ut sitt kök har blivit väldigt populärt, men det är viktigt att man inte följer trenderna alltför slaviskt. Det viktigaste är att köket fungerar för den egna livsstilen. Sedan är det naturligtvis aldrig fel med ett kök som stämmer överens med huset i fråga om stil.

Svenskarna byter ut sina kök som aldrig förr. Idag kan man hitta ett hypermodernt kök i ett hus från förra sekelskiftet, och i städerna står containrar och säckar i olika färger, fyllda med de gamla kök som rivits ut.

Det är naturligtvis tråkigt när gamla, välfungerande kök av hög kvalitet rivs ut, men det som är ett välfungerande kök för en person är det kanske inte för en annan. Beroende på hur många personer som finns i hushållet, och vilken typ av matlagning som man helst ägnar sig åt, ser det idealiska köket helt annorlunda ut. Bullpappan som bakar tillsammans med sina fyra barn varje lördag, och den ensamstående kvinnan som har jägarlicens och mer eller mindre lever på kött som hon skjutit själv har troligen olika uppfattning om hur ett kök ska se ut. Och de kommer att inreda köken helt olika, även om de har lika många kvadratmeter till sitt förfogande.

Med detta sagt: många verkar styras mer av trender än av sina egna behov när det bestämmer hur det nya köket ska se ut. I värsta fall åker det som fungerar ut, och ersätts med sådant som fungerar sämre. Är det bara ett nytt utseende man vill ha kan det vara bättre att göra rent kosmetiska förändringar. Gör en omlackering av köksluckorna, byt ut beslagen och lägg ut nya mattor på golvet. Vips har du ett nytt kök.

Men det finns också kök som är bortom räddning, av en eller annan anledning. Ibland beror det inte på köket i sig, utan på att bostaden måste anpassas. Det går att köpa hela begagnade köp billigt, och detta är en bra idé, förutsatt att man har koll på måtten. Om det inte diffar så mycket kan man för det mesta lösa eventuella problem som uppstår, även om det rör sig om ett platsbyggt kök.

Kök från olika tider

För att få ett kök som harmonierar med hemmet i övrigt är det viktigt att inte skapa ett anakronistiskt kök. Köket bör gå i samma stil som resten av hemmet, och harmoniera med det i fråga om material. Ett modernt kök ser konstigt ut i ett hus från 1920-talet, men det går att få ett kök i tidstypisk stil som ändå innehåller många moderna funktioner.

Köket var ursprungligen hemmets enda rum. En öppen eld i en eldstad tjänstgjorde dels som spis, med grytan hängande på en krok ovanför, men också som hemmets primära värmekälla, och sysslor av alla möjliga slag utfördes i detta enda rum. Från 1500-talet och framåt började adeln flytta ut köken, ofta till en separat byggnad för att minska risken för att en eldsvåda skulle förstöra hela herrgården. På 1700-talet flyttades köken tillbaka till huvudbyggnaden, men då ofta till en av flyglarna.

Maten lagades över öppen eld fram till mitten av 1800-talet, då vedspisen slog igenom. Det var också då som man började laga mat som vi gör idag, med flera olika grytor på spisen.

På 30-talet tog den moderna socialpolitiken fart. En viktig del i detta var att bygga funktionella bostäder för den barnrika arbetarklassen. Köken hade gas- eller elspis, skafferi, rinnande varmvatten och avlopp. Många äldre torp, som idag används som fritidshus, har kök från denna tid. De snedställda överskåpen kom något senare, på 40-talet, och på 60-talet höjdes arbetsbänkarna för att möjliggöra en mer ergonomisk arbetsställning.