Någon vill ha en grönskande oas medan någon annan önskar en lättskött uteplats. Hur ser din drömträdgård ut? Hur du än vill ha det finns det mycket du kan göra själv för att skapa precis den trädgård som passar dig och din familj.

En bra början är att skapa olika rum i trädgården. Det kan du enkelt göra genom att sätta upp ett räcke mellan till exempel altanen och gräsmattan, eller mellan barnens trädgård med sandlåda och gungor och dina odlingslådor. Genom att dela upp trädgården i olika zoner kan din trädgård förvandlas till många trädgårdar. Du kan få ett rum för vänner och mingel, ett rum för vila och avkoppling, ett rum för lek och spel och så vidare. Det är din trädgård och du kan göra precis som du önskar. Som inspiration kommer här några bra trädgårdstips!

Tid och skötsel

När du planerar din trädgård är det viktigt att fundera över hur mycket tid du vill lägga på trädgårdsskötsel. Vill du ha en så enkel trädgård som möjligt är staket och altanräcke från Wernamo Design ett bra alternativ. De är underhållsfria och blir en snygg inramning till trädgården. Staketen och räckena finns i många olika stilar och färger, från traditionell till tidlös design. En annan produkt som sparar både tid och kraft är rabattkanter och trädringar. De förhindrar nämligen att oönskad växtlighet tar sig in där du inte vill ha den. Smart och snyggt! Även rabattkanter och trädringar finns i många olika designer och stilar.

Välj rätt växter

Även om du vill ha en lättskött trädgård vill du säkert ändå ha fina träd, buskar och blommor. Det finns faktiskt en hel del växter som sköter sig väldigt bra nästan helt själva. Satsa till exempel på lättskötta träd och häckar som tillsammans med ditt nya staket eller räcke hjälper dig att rama in trädgården. Några tåliga sorter är till exempel rönn och häggmispel. Vill du ha en fin klätterväxt på altanräcket kan murgröna och vildvin vara bra alternativ. Och till sist får du inte glömma bort att plantera några perenner. Perenner är fleråriga växter, så när de väl har etablerat sig så sköter de sig i stort sett helt själva år efter år. Några fina och enkla perenner att börja med är:

  • kaprifol
  • luktpion
  • stäppsalvian
  • kärleksört
  • jättedaggkåpa.

Tänk på att olika växter trivs i olika förhållanden. En del växter vill ha mycket sol, andra vill ha mer skugga, några gillar mullrik jord och vissa växter klarar sig bra på mer karga platser. Anpassa växterna efter trädgårdens olika förutsättningar.

Ta det lugnt

Vårt sista tips är att helt enkelt inte ha för bråttom. Det tar tid att planera en härlig trädgård och det är inget du gör över bara en säsong. Försök att lära känna din trädgård först. Staket och olika typer av räcken kan du börja med nästan direkt. Dessa ser du snabbt var de ska placeras. Växter kan du dock vänta lite längre med. Upptäck först var solen lyser mest och från vilket håll vinden ofta kommer.