Naturen fortsätter att vara en stor inspirationskälla under detta år. Det märks inte minst när vi tittar på vilka material är mest trendiga.

Natursten fortsätter att vara hett, men de klassiska stenarna får konkurrens av nya, bl.a. av ädelstenar. En sten som kommer starkt är agat, som enligt Metro mode är lyxig samtidigt som den ger en naturlig och unik känsla.

Vi kommer dock inte att se bänkskivor i agat. Stenen kommer snarare att dyka upp i mindre detaljer, bl.a. som bokstöd. Den som vill ha en ny bänkskiva gör klokt i att välja granit. Det är ett tåligt och snyggt material, men precis som alla andra typer av natursten är det känsligt för syror.

Marmorn får också konkurrens av terrazzo, ett konstgjort material som ofta görs så att det liknar marmor eller granit. Terrazzo tillverkas genom att krossad marmor, kvarts och/eller granit blandas med cement. Ibland blandas också glas eller metall i. Än så länge ser vi framför allt terrazzo i badrummen, skriver 24Kalmar, men vi kommer troligen att se det även i köken under året.

Andra naturmaterial som är trendiga 2018 är terrakotta och skinn. Den trendigaste soffan är i skinn, men den får gärna vara stram i sitt formspråk, och ha den rätta patinan.

Det handlar om kontraster

Är det något som utmärker 2018 när det kommer till inredning så är det kontrasterna. Detta gäller även den naturliga trenden – den måste förstärkas genom kontraster, och gärna metalliska sådana. Därför är silver och spegelblankt två andra starka trender i år.

Silvret har länge varit på intåg, men det är inte förrän 2018 de spegelblanka ytorna tar plats på allvar. Modehusen har inspirerats av 60-talet och den ikoniska prinsessan Leia. Nu börjar trenden smitta av sig på inredningsvärlden, så räkna med att se silver i överflöd inom kort.