Sverige har länge legat efter länderna i södra Europa när det gäller användandet av natursten. Men nu rapporterar den svenska stenbranschen att det finns en stor efterfrågan, och denna gäller inte bara fasader. Sten kan även användas i interiören.

Inom begreppet natursten ryms alla typer av huggen och bruten sten som kommer direkt från naturen. Här hittar man granit, kalksten och även marmor. Traditionellt har man i Sverige framför allt byggt i trä och betong, och inte använt lika mycket sten som nere på kontinenten. Men nu är en förändring på väg.

Det byggs mer än på länge i landet, inte minst eftersom det är en stor brist på bostäder. Dessutom ligger natursten rätt i tiden. Många företag som säljer och arbetar med sten har sett ett ökande intresse för natursten på sistone. Ett av dessa är Marmor & Granit i Kristianstad, som arbetat med sten sedan 1943. VD:n och delägaren Bengt Hössung säger till Kristianstadsbladet att hälften av omsättningen kommer från restaurering av stenbyggnader, och den andra halvan från interiörarbeten.

Sten inomhus

De senaste åren har det blivit mycket populärt med sten inomhus, framför allt i köket. Det handlar inte minst om diskbänkar och stenskivor i natursten. Det man bör vara medveten om är att vissa typer av sten är ganska känsliga, t.o.m. känsligare än de flesta träslag (om dessa behandlas rätt). Inte minst är det populära materialet marmor känsligt, men det finns andra typer av sten som är tåligare. Det säger Tom Sifversson, som arbetar med platsbyggda kök, till VLT. Att välja en skiva i natursten låter kanske dyrt, men faktum är att det inte är dyrare än rostfritt eller betong.

Sten kan också användas på andra sätt. I Åseda mellan Växjö och Hultsfred finns en foodtruck med en pizzaugn byggd i natursten och lera. I den är tillagningstemperaturen 500 grader, vilket gör att pizzan blir klar på ett kick. Ägaren Kadir Bayryam berättar för Smålandsposten att ugnen är vedeldad, och beställd från Bulgarien. För den som älskar pizza, och ska renovera köket, kan det kanske vara en bra idé att installera en sådan ugn.