Den senaste tiden har flera städer i Sverige drabbats hårt av stöldvågor i hemmen och nu har man bekräftat att det rör sig om utländska stöldligor när det kommer till hälften av alla bostadsinbrott som utförs. Men det finns sätt att skydda sig mot dessa.

Det är vanligt att tjuven slår till när du är på semester men när det handlar om organiserade stöldligor kan inbrotten ske när som helst och idag är det utländska stöldligor som härjar, det visar en rapport som Trygghetskommissionen tagit fram på initiativ av Svensk försäkring. Vad denna visar är hur hälften av alla bostadsinbrott som görs i Sverige utförs av dessa ligor och majoriteten av båt- och bilstölder också och dessa säljs sedan utomlands. Enligt Trygghetskommissionen är dessa internationella ligor nämligen strukturerade som välutvecklade affärsverksamheter där den högsta prioriteringen är att gå med stor ekonomisk vinning.

Gamla metoder på nya fenomen

Till Sydsvenskan säger tidigare stadsministern och nuvarande ordföranden för Trygghetskommissionen Fredrik Reinfeldt att rättsväsendet idag använder gamla metoder på nya fenomen och därför inte klarar av uppgiften. Därför anser man på Trygghetskommissionen att man bör satsa på att kartlägga de olika aktörerna i ligorna och även platserna där stöldgodsen förvaras i stället för att lägga allt sitt fokus på social brottsprevention vilket man gör idag hos polisen. Att skydda sig mot denna typ av brott som privatperson är därför svårt och allt som oftast utreds inte inbrotten och ännu mer sällan får man tag i förövarna tyvärr. Så hur ska man då skydda sig? Det bästa tipset är att styra upp en ordentlig grannsamverkan och hålla koll i sitt eget bostadsområde. Likaså om man ser ett misstänkt föremål i området eller ser personer man inte känner igen så kan det vara bra att göra polisen uppmärksammade på detta i och med att de då kan agera snabbt om larm inkommer om ett pågående inbrott.