När du är ledig och inte hemma omkring passar ofta tjuven på att slå till mot din bostad. Under semestertider är inte bara du borta utan ofta även grannar vilket gör att tjuven kan få arbeta ostört. Men det finns saker som du kan göra för att minska risken för att drabbas av inbrott under ledigheten. 

En sak som tryggar upp din bostad överlag mot inbrott är att införskaffa en säkerhetsdörr från http://www.prodoor.se/sakerhetsdorrar/. Det gäller att se till att det är svårt för tjuven att ta sig in och operera i fred för att minska risken för att drabbas. Ett larm är såklart också att föredra.

Inte ovanligt med organiserade inbrott

Inte sällan är det så att flera hus eller bostäder i ett område drabbas. Tjuvarna rekar noggrant vart folk är hemma och inte, vart det finns saker som de vill stjäla och slår sedan till organiserat. Så har det gått till i bland annat Falkenberg, skriver Expressen om i en artikel. Där har en stor inbrottsvåg varit, och under bland annat en och samma dag råkade flera villaägare i samma område ut för inbrott. I artikeln tipsar man där om att inte skylta för mycket om sin semester i till exempel sociala medier, bäst är om tjuven tror att du är hemma eller att någon annan lånar huset under din semester.

Så minskar du risken för att drabbas av inbrott

I en artikel från Dagens Nyheter tipsar man om bland annat detta. Det går inte att helt skydda sig från att drabbas av inbrott, men det man kan försöka skrämma bort tjuven och göra det krångligt för denna att göra inbrott hos just dig. För, tjuven är lat, och gör bara inbrott där det är enkelt. Därför är det bara att ge ett sken av att du är hemma. Se till att eftersända posten, be en granne flytta på saker på din tomt, ha välbelyst vid entréer och belysning som går på med rörelsesensor, och undvik att placera värdefulla föremål nära fönster synligt. Annat du kan göra är bland annat detta, enligt en artikel i Magazin24:

  • Informera grannar om att du är bortrest
  • Be en granne klippa din gräsmatta om du är borta länge
  • Be en granne hänga tvätt på din tomt
  • Ha timer på inomhusbelysning och radio