Att välja trägolv i hemmet är ett hållbart alternativ som dessutom blir vackrare med åren. Det finns flera träslag att välja bland och med rätt skötsel är ett trägolv garanterad lång livslängd. Istället för att byta ut ett nött golv kan dessutom trägolvet slipas och bli som nytt.

Låt proffs lägga golvet

Den som planerar att lägga trägolv i hemmet har tagit ett hållbart beslut. Trä är nämligen ett miljövänligt material med mångsidiga egenskaper. Viktigt att tänka på är dock att ett trägolv bör läggas av professionella golvläggare. Ett utmärkt resultat kräver både noggrannhet och erfarenhet. Därför är det stående tipset att anlita en seriös https://www.parkettdesign.se/golvlaggning och kompetent golvfirma för jobbet. Duktiga golvläggare har dessutom bred materialkunskap och är vana vid att jobba med olika typer av träslag. Det är helt enkelt en trygghet att låta proffsen lägga ett golv som förhoppningsvis ska hålla i många decennier.

Olika träslag inom trägolv

Att investera i trägolv ger ett rum en härlig och lyxig känsla. Det spelar egentligen ingen roll vilken slags träslag det rör sig om – ett trägolv har alltid förmågan att generera exklusivitet. I Sverige är de vanligaste träslagen ek, ask, björn och valnöt. Det finns massiva trägolv som är extremt tåliga med lång livslängd eftersom de kan slipas om många gånger. Parkettgolv är också vanliga i svenska hem och är även de tåliga. Antalet slipomgångar varierar dock beroende på hur pass tjockt parkettgolvets yta är. Att trägolv blir vackrare med åren är ett taget uttryck som till mycket är sant. Träet har en unik förmåga att anpassa sig till ett rum och det ”nötta” träet kan många gånger generera en snygg inredningseffekt. Det krävs dock rätt skötsel av trägolv för att den långa livslängden ska uppnås.

Trägolv passar sig inte i våtutrymmen så som badrum eller tvättstugor. Vid rengöring ska inte för mycket vatten användas utan en lätt fuktad mopp räcker bra. Det är ett naturmaterial och i takt med förändringar i fuktigheten rör sig träet. Vintertid krymper trägolvet medan det sväller om sommaren.