Det är inte många som ens en endaste gång har rengjort filtret till sin köksfläkt. I alla fall inte om man svarar helt ärligt. Det är något som behövs göras lite då för att slippa lukt, brandfara och dålig kapacitet. Här ges tips på hur du kan gå tillväga.

Det är ett måste med rengöring för att fläkten ska fungera som den ska. Har du inte ens en köksfläkt? Skaffa en här http://www.cylinda.se/vitvaruvaljaren/kok/flaktar och följ sedan råden för rengöring.

Brandrisk och äckligt med smutsig fläkt

Inte nog med att det är äckligt och kan lukta med en smutsig fläkt. Det kan även vara brandfarligt.

”Den allvarligaste konsekvensen av en dåligt rengjord fläkt är eldsvåda. Den absolut vanligaste brandorsaken i svenska hem är överhettade kastruller som gör att fettet i fläkten smälter och droppar ner i den heta kastrullen vilket orsakar brand”, skriver Sköna Hem.

Rengör filtret för att slippa lukt

Om fläkten är smutsig är det inte direkt någon som syns på utsidan, men det kan skapa lukt och fläkten fungerar sämre. Det är därför bra att du rengör filtret ett par gånger om året, minst. Här tipsas det om två enkla sätt för att rengöra filtret. Enligt en artikel i Expressen kan du göra som följande:

  • Koka vatten med ättika och bikarbonat i en stor kastrull.
  • Stäng av el och ta loss filtret.
  • Lägg filtret i kastrullen och låt verka i några minuter.
  • Borsta med en diskborste och sköljs rent filtret.
  • Rengör även höljet i samma blandning om höljet är i rostfritt stål, ta annars diskmedel.
  • Låt torka och montera tillbaks.

Enligt en artikel i Hemmets veckotidning, tipsas det om att du enkelt kan rengöra filtret till köksfläkten i diskmaskinen. Börja med att lägga filtret i blöt över natten i diskmedel och vatten. Skölj sedan av på morgonen och kör efter det filtret i diskmaskinen.