Sommar är loppistid för många svenskar, på väg till torpet kör man med största sannolikhet förbi minst en skylt med de magiska orden på. Att gå på loppis är för många ett kärt nöje, och ofta hittar man något som man gillar varje gång man är på loppis, även om man kanske inte slår till och köper prylen i fråga.

Leta i första hand inte i second hand-butiker, utan på mer regelrätta loppisar. Vad är då en regelrätt loppis? De kan delas in i tre kategorier:

  1. Butiker som drivs av ideella organisationer, t.ex. kyrkor eller föreningar som erbjuder arbetsträning. Där säljs varorna inte på kommission, utan är skänkta, vilket innebär att de har ett lägre pris.
  2. Folks om säljer saker de har tröttnat på eller inte behöver längre, i sin trädgård, framför huset, eller på innergården.
  3. Skolklasser eller föreningar som säljer skänkta saker.

Rent allmänt gäller att ju längre ut från städerna man kommer, desto lägre blir priserna. Men det finns naturligtvis undantag, och det går att göra fynd även i Stockholm. Man bör dock alltid vara beredd på att man får leta en del innan man hittar de verkliga fynden. Och köp ingenting som du känner dig lite tveksam till bara för att det är billigt. Vänta tills det dyker upp någonting som verkligen väcker ditt habegär.