Slutpriserna på bostäder ökar hela tiden, och i hela landet. Många funderar på att renovera köket innan de säljer, för att få ännu mer för bostaden. Det är för det mesta en bra idé, men inte alltid.

Bostadspriserna ökar i Sverige. Det är mindre kul för den som står i begrepp att köpa en lägenhet eller ett hus, men desto roligare för den som ska sälja. Många renoverar bostaden före försäljning, eftersom de anser att de då kommer att få mer för den. Hur det verkligen ser ut med detta kan dock variera. Därför är vårt råd till dig att kontakta en mäklare på orten där du bor för att få en bild av vad som lönar sig.

Generellt kan man dock säga att det lönar sig att renovera före försäljning, och att en köksrenovering lönar sig mest. Detta behöver dock inte innebära att man byter ut alltihop – det räcker oftast med en uppfräschning, där man exempelvis byter ut slitna köksluckor eller en gammal spis som fungerar så där. Det kan också ge en ganska stor effekt bara man byter ut knopparna i köket eller slipar bänkskivan.

En tumregel är att man inte behöver byta ut kök eller badrum om de är tio år eller yngre, skriver Jnytt. En allmän uppfräschning kan ge lika stor prisökning som en mer omfattande renovering, till en bråkdel av kostnaden.

Några exempel på mindre saker som kan ge mycket vid en försäljning är att hålla bostaden fräsch, och att åtgärda saker som går sönder, som trasiga takpannor eller en reva i tapeten.

Och vad du inte ska göra

I en artikel i Göteborgs-posten hittar vi också några tips på vad man inte ska göra:

  • Gör inte en ”extrem” renovering med lila bröstpanel och leopardmönstrad tapet. Ju mer ”udda” du stajlar ditt hem, desto svårare blir det att hitta en köpare som gillar det.
  • Lägg inte ner för mycket på ett hem i ett billigt område. Det är svårt att få igen pengarna som renoveringen har kostat. Även i regioner som Västernorrland har dock bostadspriserna ökat. På tio år har de fördubblats, skriver SVT.
  • Mixa inte material och epoker för mycket. Låt istället köparen sätta sin prägel på huset.
  • Om du ska sälja ett renoveringsobjekt: gör ingenting. Den som letar efter ett renoveringsobjekt vill ha just detta, för att kunna bestämma själv hur allt ska vara.
  • Det kan också vara svårt att sälja en bostad som ligger i ett område där det är många objekt till salu. Då kan dock homestyling hjälpa till att höja värdet. Men om det är tvärt om är det viktigare att plocka bort saker ur hemmet inför fotografering och visning än att stajla det.

Nu ska man inte ta alltför allvarligt på dessa råd. Du ska ju faktiskt trivas i ditt eget hem, och vill du ha lila bröstpanel ska du naturligtvis ha det. Men det kan ändå vara bra att ha detta i bakhuvudet, inte minst om du tror att du i framtiden kommer att sälja din nuvarande bostad, eller om du ser ditt hem som en investering.