I Sverige med det kalla, nordiska klimatet är det lätt hänt att vi blir fryslortar om hösten och vintern. Värmen skruvas på optimalt, ofta med höga värmekostnader som följd. Som tur är har listiga rävar funderat ut bättre och billigare sätt att få ett behagligt inomhusklimat, bland annat med luftvärmepumpar.

Det går att skaffa olika typer av luftvärmepumpar som anpassas just efter ditt hem. I 20graderas sortiment av luftvärmepumpar hittar du ett stort urval genom att klicka dig in på https://20grader.se/panasonic-hz25uke och se över ditt hus system först.

uppvärmning av husTyper av luftvärmepumpar

Det första steget är att se över system i huset. Luftvärmepumparna som beskrivs på marknaden kan till exempel värma huset genom det befintliga vattenradiatorsystemet eller via en fläkt. Hus med vattenburen värme kan därför använda sig av luft-vattenvärmepumpen som en klar fördel och minska på energikostnaderna och för att bli klimatsmartare.

En luftvärmepump med fläkt är energibesparande och värmer dessutom mycket bra. Detta passar dock hus med öppna planlösningar bättre, såsom en mindre sommarstuga eller liknande. Modellen kallas luft-luftvärmepump och tar tillvara uteluft för att värma inomhusluften. Fläkten är ofta så tystgående den kan bli, men för känsliga personer kan en annan värmepump vara att föredra. Ett högre fläktläge ger nämligen bättre värme i allmänhet.

En luftvärmepump för mindre hus eller stora villor

De olika luftvärmepumparna är naturligtvis anpassade efter husets storlek. Att jämföra utbudet när du ska handla modell är därför ett måste. Du bör även läsa igenom olika bäst-i-tester online för att göra dig en bättre uppskattning om vad som erbjuds och hur prestanda och kvalitet ser ut. I slutändan kommer du dock att få sänkta energikostnader med över 50 % och det är just den delen du vill åt, eller hur? Gör först en energikalkyl hos Energimyndigheten för att räkna ut din elkonsumtion.

Många luftvärmepumpar är dessutom inverterstyrda, vilket betyder att de reglerar värmeproduktionen per automatik efter dina behov. Detta är en bra egenskap eftersom pumpen liksom sköter sig själv.

Vid sidan av pumpen kan det även vara värt att se över andra åtgärder som att tilläggsisolera eller byta till grövre fönster.