Vintern är en bra årstid för att planera vårens och sommarens projekt i trädgården. Ett sådant projekt kan vara en pool. Om du börjar planera nu kan du ha en härlig pool i din trädgård lagom till sommaren.

När detta skrivs är stora delar av Sverige täckt av snö. Om du hör till de som föredrar sol och bad, och drömmer om en egen pool, är vintern en bra årstid för att fundera på om du har möjlighet att anlägga en pool på din tomt.

Det första du bör tänka på när du börjar planera din pool är att det är skillnad på att anlägga en pool i Sverige och att göra detsamma på sydligare breddgrader. På www.pahlen.se hittar du tillbehör som klarar det nordiska klimatet. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att något ska frysa sönder. Det innebär dock inte att du ska placera poolen någon annanstans än på tomtens soligaste ställe. Det säger Emma Nygren Tibblin, marknadsansvarig på poolföretaget Folkpool, till tidningen Vi i Villa. Ju mer sol poolen får, desto mer pengar sparar du in på uppvärmningen.

Även om du har en liten tomt kan det gå att bygga en pool. Följ den här länken så hittar du ett kreativt förslag på hur du kan gå till väga.

Bygglov krävs för pool

Beroende på hur din tomt ser ut, vilken kommun du bor i, och hur nära du har till närmaste granne, kan du behöva ansöka om bygglov, marklov, eller göra en anmälan för att ha möjlighet att bygga en pool. En annan viktig faktor är om poolen utrustas med exempelvis ett tak. Mer om vad som gäller vid ett poolbygge finns att läsa på Boverkets sida om poolbygge, som du hittar här.