Krukväxt i korgEtt nytt år är här, och många känner nog att de vill ge sitt hem en liten uppfräschning. Om du som läser detta hör till denna skara, men inte har tid eller råd med en stor home makeover, har vi ett tips: satsa på detaljer i en eller flera av år 2018:s allra trendigaste färger.

Vi människor tycker om att omge oss med färg. Kring millennieskiftet dominerade svart, vitt och grått, men de senaste åren har det kommit en motreaktion mot detta. Vi vill ha lite färg i tillvaron, men exakt vilka färger som är mest populära, det har varierat.

Hos Studio Atelier hittar du kuddar, vaser och mycket annat i flera av årets trendfärger. Du behöver med andra ord inte byta ut hela ditt bohag, utan det räcker med några färgklickar i varje rum för att få en helt ny känsla. Det gör att du sparar pengar, och det är också bättre för miljön.

Rosa, grönt och mer grönt

Vilka är det då som är färgerna framför andra i år? Vi rör oss bort från det allra mest murriga, men det betyder inte att vi skyr färg helt och hållet. Tidningen Residence skriver att det kommer att bli dova, varma färger som dominerar. Som en kontrast till detta gör de kalla metallerna comeback.

  • Rosa är troligen den allra populäraste färgen i år, framför allt i dämpade nyanser som puderrosa. Det är knappast en tillfällighet att du också hittar förvaringsburkar, kuddar och vaser i olika rosa nyanser hos Studio Atelier. Inte minst är det populärt att enbart färga en del av ett föremål rosa. Det kan handla om att glasera insidan av en skål i den trendiga färgen, eller att färga en vas så den ser ut som den blivit doppad i rosa färg.
  • Grönt är också hett, gärna en dämpad grågrön. Kombinera med träbord med rundade kanter och vaser som hämtat inspiration från frökapslar, skriver Expressen Leva & bo.
  • Grönt är inte bara hett i form av textilier och keramik, det får gärna finnas gröna växter också. Har du gröna fingrar kommer dina vänner att fråga dig om tips, men det finns även växter som nästan inte kräver någon skötsel alls. Och det behöver inte innebära att de är kaktusar.
  • Läder i naturfärger, och korgar i sjögräs och andra naturmaterial. Baaam tipsar om en bulllig skinnsoffa från Woud, som kombinerar 60-talsinfluenser med något helt eget. Över huvud taget innebär inredningsåret 2018 en blandning av influenser från olika decennier, inte minst 60- och 80-tal, som troligen kommer att göra den svår att tidsbestämma i framtiden.

De senaste åren har det varit mycket metall i hemmen, inte minst koppar och mässing. Koppar är på väg ut, men mässing kommer att hänga kvar några år till. För större kontrastverkan, både till mässingen och till alla naturmaterial och dova färger, plockar de trendmedvetna in silver, krom och aluminium. Det kommer även att vara populärt med stora speglar, vilket också är ett enkelt sätt att skapa rymd i ett rum.