Nu när sommaren är här är det inte ovanligt att värmen gör det svårt att somna på kvällarna. Det finns dock många knep man kan ta till för att få en mer behaglig sovtemperatur i rummet, utan att lägga ned några stora summor.

Ljumma sommarkvällar är önskvärt när man har semester, men mindre kul för den som jobbar på sommaren och ska gå upp tidigt morgonen därpå. För att du ska kunna somna måste nämligen kroppstemperaturen sjunka en aning, och det är svårt om det är varmt i sovrummet.

  • Att installera luftkonditionering i sovrummet fungerar naturligtvis, men blir ganska dyrt om man tänker på att det inte är speciellt många nätter varje sommar då det är så varmt.
  • Den första åtgärden är att byta sängkläder. Sommaren är för många linnets tid, även i sängen. Linne andas på ett annat sätt än bomull, och sängkläder i linne är därför svalare. Om detta inte räcker, lägg ditt lakan i frysen några timmar innan du ska gå och lägga dig. Att ta en kall dusch på kvällen kan också göra det lättare att somna.
  • En fläkt i sovrummet kan vara skönt, men om det inte räcker med luftdraget från fläkten kan man ställa en bricka med isbitar på framför fläkten. Då kyler den smältande isen luften ytterligare.