Visst är det mysigt när de extra filtarna och sockorna får smyga fram ur förrådet. Dyra elkostnader är inte heller en favorit i hushållen, vissa lämnar till och med mössan på. Men låt oss bara acceptera det faktum att halva tiden på året är kylig, och man behöver inte vara rik eller en miljöbov för att hålla sig varm. Det finns faktiskt klimatsmarta uppvärmningsmetoder som är både enkla och energisnåla.

Väderprognoserna pekar lite olika, men sammantaget verkar 2017-2018 bli en ovanligt kall vinter för södra halvan av landet. Med kallare väder väntar kallare hem, och plötsligt börjar elpriset att stiga. Kanske dags att fundera på luftvärmepump? Fördelarna är många:

  • Det är klimateffektivt
  • Bra luftvärmepumpar förbättrar luften i allmänhet
  • De drar ner elkostnaderna eftersom de är energisnåla

Brandrisk hos gamla värmekällor

De gamla hederliga elementen har nu förverkat sin uppgift och anses idag vara både brandfarligt och dyrt. Under vintermånaderna brinner det dubbelt så ofta som på sommaren, skriver bland annat Göteborgsposten. Och har du en eldstad kan det vara bra både ur hälso- och miljöaspekt att dra ner på veden. Använd den hellre dekorativt, men var inte beroende av den som värmekälla.

Fördelen med värmepumpen är också att den renar luften inomhus. smålänningen.se gör att det finns bra värmepumpar som bara använder uteluft. Det känns som ett ganska bra tips inför vintern, och varför inte en rätt praktisk julklapp?